Terrory stołu: ciekawa historia żywienia ad

Pozorna siła dowodów i ważność racjonalizacji są w oczach patrzącego. To, co uważano za logiczne i ważne w jednej erze, jest teraz postrzegane jako fałszywe, co ujawnia się w udanym wysiłku autora, by umieścić jego historię w perspektywie. Jest to otrzeźwiająca myśl w naszej erze, kiedy to naukowcy medycyny, klinicyści i decydenci polityczni ogłaszają potrzebę praktyki medycznej opartej na dowodach naukowych i zajęci sami opracowywaniem dokumentów koncepcyjnych na temat standardów dowodowych. Jak będą one postrzegane za sto lat. Przyszłe historycy medycyny, z nadzieją, powiedzą, że zrobili wszystko, co wiedzieli. Kurtka z książkami przedstawia pytanie: Czy zawsze powinniśmy ufać oświadczeniom ekspertów w dziedzinie odżywiania. Wydawałoby się, że Gratzer prawdopodobnie odpowie negatywnie. W rzeczywistości możliwe jest tylko jedno podejście, a mianowicie zebranie grup ekspertów i opracowanie zbiorowej oceny opartej na najlepszych dostępnych dowodach, zgodnie z aktualnymi standardami. Jest to proces ostatnio zastosowany przez Instytut Medycyny do sformułowania Dietary Reference Intakes. Historia Gratzer kończy się bez dyskusji o fascynującej opowieści o tym, jak powstają szacunki i interpretacje ilościowych zapotrzebowań na składniki odżywcze człowieka. Czy wypowiedzi ekspertów zawsze są poprawne. Nie, ale można oczekiwać, że opinie zbiorowe będą bardziej wiarygodne niż opinie samotne, choć wprawdzie orzeczenia te często odzwierciedlają poglądy jednej lub dwóch mocno upośledzonych osób.
Musimy posłuchać truizmu oferowanego przez Bertolta Brechta: To, co pewne, nie jest pewne. Tak jak jest, nie mogą pozostać. Ciekawa historia żywienia jest daleka od zakończenia.
George H. Beaton, Ph.D.
University of Toronto, Toronto, ON M5S 1A1, Kanada

[hasła pokrewne: badanie krwi kreatynina cena, aquavibron wskazania, olejek melisowy ]
[przypisy: choroba a okres, warunki oddawania krwi, fizjoterapia w geriatrii ]